Joseph Deruets

De lach van Matthias Desruets is aanstekelijk. Matthias en zijn broer Thomas zijn een geadopteerde tweeling uit Korea. Een bijzonder gezicht moet ik eerlijk gezegd toegeven, een Koreaan in deze toch wel zeer traditionele streek. Hij neemt me mee naar de kelder, zijn trots. De eerste kelder bevat de grote RVS tanks de tweede (en veel kleinere) kelder is Matthias zijn domein. Hier liggen zes eiken houten vaten waarin de wijn zit die de basis gaat vormen voor de nieuwe lijn champagnes. Deze jonge generatie wil experimenteren en spannende nieuwe dingen proberen die een beetje ingaan tegen de principiële tradities, ik hou ervan!

De halve flesjes waar ik me in specialiseer zijn in Frankrijk niet zo alledaags, daar opent men te pas en te on pas een grote fles 😉 Dat betekent dat Matthias niet ieder jaar halve flesjes maakt. Hierdoor ontstaat een interessante situatie. De halfjes die hij op dit moment heeft liggen zijn van de oogst van 2012 (normaliter zijn de champagnes die ik nu inkoop van de oogst van 2015) en hebben maximaal op de fles gerijpt. Dat betekend dat het dus een wat ‘oudere’ champagne is. In mijn assortiment een smaakvolle ‘vreemde eend in de bijt’.

Over het huis

Locatie: Hautvilers
Ligging: Vallée de la Marne
Druiven: 40% Pinot Noir 40% Chardonnay 20% Pinot Meunier
Aantal flessen per jaar: 25.000
Labels: Premier Cru /RM

Over de champagne

Druiven: 40% Pinot Noir 40% Chardonnay 20% Pinot Meunier
Dosage stijl:Circa 9 gr suiker per liter.
Kleur: Donker goud zoals de kleur van sto dat in de zon ligt
Bruis: Bescheiden in het glas maar vol en aanwezig in de mond.

Proefnotitie

De geur van noten, blanke amandeltjes is duidelijk aanwezig. Wat later proef je gebakken appeltjes en toast. Deze krachtpatser compenseert zijn ‘gemis’ in frisse zuren ruimschoots met uitgesproken ‘dikke en rijke’ stijl. Er zit dus verschil in smaak en aroma tussen de hele en de halve fles bij dit huis. De hele fles is de jongere champagne daarom frisser en hoger in zuren, de halve fles heeft een veel rustiger pallet en aroma. Beiden hebben, als je t glas even laat staan, dat heerlijke aroma van honing.

notitie bij deze champagne: sommige halve flesjes bevatten een beetje sediment, dat komt vanwege het langere rijpen. Het kan geen kwaad.

Onze andere huizen

×